Gepassioneerde tandartsen die in essentie begrijpen dat het om zorg gaat
Wortelpuntbehandeling
Als ondanks een eerder uitgevoerde wortelkanaalbehandeling de wortelpunt ontstoken blijft, is een wortelpuntbehandeling noodzakelijk, indien u de tand of kies wilt behouden. Een wortelpuntbehandeling of apexresectie is een kleine chirurgische ingreep waarbij de chirurg via een sneetje in het tandvlees een ontstoken wortelpunt behandelt.
Verwijzing
U bent verwezen voor een wortelpuntbehandeling naar de kaakchirurg (ook wel MKA-chirurg).
Als ondanks een eerder uitgevoerde wortelkanaalbehandeling de wortelpunt ontstoken blijft, is een wortelpuntbehandeling noodzakelijk, indien u de tand of kies wilt behouden. Een wortelpuntbehandeling of apexresectie is een kleine chirurgische ingreep waarbij de chirurg via een sneetje in het tandvlees een ontstoken wortelpunt behandelt.
Om een afspraak te kunnen maken heeft u een verwijsbrief van uw tandarts, huisarts of medisch specialist nodig.
Zonder verwijsbrief kunt u geen afspraak bij de kaakchirurg maken.
Voorbereiding op de behandeling
Plan geen belangrijke zaken op de dag van de behandeling en de dag erna. Zorg ervoor dat u op die dagen geen afspraken heeft die u niet meer af kunt zeggen. Voor een poliklinische behandeling bij de kaakchirurg hoeft u niet nuchter te zijn en mag u gewoon eten en drinken. De behandeling vindt dus niet onder narcose plaats.
Voor ieder bezoek aan het ziekenhuis heeft u een patiëntenkaart nodig. Bezoekt u voor de eerste keer het Refaja ziekenhuis, laat dan een patiëntenkaart maken. Daarnaast moet u een geldig ID-bewijs (paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument) meenemen. Ook kinderen moeten een geldig identiteitsbewijs en een patiëntenkaart meenemen.
Als uw persoonlijke gegevens zijn gewijzigd, bijvoorbeeld omdat u een andere huisarts heeft, uw verzekering gewijzigd is of omdat u een ander adres of telefoonnummer heeft, dan heeft u een nieuwe patiëntenkaart nodig. Het maken van een patiëntenkaart duurt ongeveer vijf minuten. Hou daar rekening mee.
U wordt op het tijdstip dat met u is afgesproken verwacht in het ziekenhuis. Datum, tijdstip en locatie vindt u in de afspraakbrief die u ter bevestiging van de afspraak toegestuurd krijgt.
Doorgaans is het verstandig niet alleen naar de afspraak te komen. Het is veiliger om te zorgen dat u na de behandeling naar huis wordt gebracht.
De behandeling
Mogelijk wordt voor de behandeling een röntgenfoto gemaakt. Voor de behandeling is een plaatselijke verdoving nodig. Dat gebeurt met een prikje.
Pas nadat samen met u goed gecontroleerd is welke tand, tanden, kies of kiezen behandeld moeten worden en de verdoving goed is ingewerkt, gaat de behandeling beginnen.
Tijdens de behandeling krijgt u een steriele doek over u heen om u te beschermen en om schoon te kunnen werken.
Er wordt een sneetje in het tandvlees gemaakt en vervolgens zal met een boor de ontsteking worden weggehaald. De wortel wordt ingekort, waarna meestal de wortelpunt wordt voorzien van een vulling. Daarna zal het sneetje worden gehecht met een oplosbaar hechtmateriaal.
Een wortelpuntbehandeling duurt doorgaans een half uur. De ingreep kan ook eenvoudiger of lastiger dan gemiddeld zijn. De behandeling zal dan wat korter of wat langer duren.
Na de behandeling
De eerste dag kan er af en toe een beetje bloed in de mond bemerkt worden. Dat lijkt vaak meer dan het is, omdat een klein druppeltje bloed het speeksel al helemaal rood kan kleuren. De meeste mensen hebben na een behandeling drie tot vier dagen wat last. Veelal geeft de tweede dag de meeste klachten. De duur en intensiteit kunnen sterk variëren. De klachten kunnen bestaan uit zwelling, pijn, beperkte mondopening en een vieze smaak of geur. Er kan zelfs enige temperatuursverhoging zijn. Na een aantal dagen zal het geleidelijk beter gaan.
Na de meeste behandelingen kunt u, als de verdoving is uitgewerkt, weer normaal eten en drinken. Soms is de mondopening tijdelijk beperkt.
Afhankelijk van de behandeling en uw medische situatie of uw eigen medicatie, krijgt u een recept voor pijnstilling mee. Meestal wordt ook een mondspoelmiddel voorgeschreven.
Om de zwelling te beperken kunt u een coldpack meenemen naar de behandelafspraak of direct bij thuiskomst gaan koelen met ijs.
De eerste 24 uur na behandeling mag u de mond niet spoelen. Veelal mag u na 24 uur het behandelde gebied weer voorzichtig gaan poetsen. Het gebied buiten het behandelde gebied mag u wel poetsen.
Eventueel aangebrachte hechtingen lossen binnen tien tot veertien dagen vanzelf op.
Roken vertraagt de wondgenezing en geeft meer kans op ontsteking. Daarom wordt roken sterk afgeraden.
Controle
In principe zal 4 tot 6 maanden na de behandeling gecontroleerd worden of de ontsteking definitief verdwenen is. Mocht er een kroon of brug op het betreffende gebitselement gemaakt moeten worden, dan is het raadzaam het definitieve herstel af te wachten. Bij onverhoopte problemen kunt u uiteraard contact met ons opnemen,
Veelgestelde vragen
Is een wortelpuntbehandeling pijnlijk?
De ingreep kan pijnloos worden uitgevoerd. U krijgt eerst een plaatselijke verdoving. U merkt wel dat er behandeld wordt, maar het doet geen pijn. Nadat de verdoving uitgewerkt is, kunt u enige dagen pijnklachten hebben. Daarvoor kunt u pijnstillers gebruiken. Zo nodig schrijven wij een recept voor u uit.
Gebeurt een wortelpuntbehandeling onder narcose?
Een wortelpuntbehandeling vind niet onder narcose plaats. Bent u zeer angstig voor behandeling? Als u dit aangeeft, kunnen we eerst een afspraak maken om uw angst te bespreken, zodat we u op een manier kunnen behandelen die bij u past.
Wat kost een wortelpuntbehandeling?
Een wortelpuntbehandeling door de kaakchirurg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Denk er wel aan dat u een eigen risico heeft.
Mag ik roken na behandeling?
Wij raden aan om tot vijf dagen na de behandeling niet te roken, omdat dit het genezingsproces verstoort. Rokers komen aanzienlijk vaker terug met ontstekingen door een verstoorde wondgenezing
Wat moet ik doen na de behandeling?
U kunt de eerste dag een coldpack gebruiken. Mogelijk krijgt u daardoor minder zwelling. Het is belangrijk dat u de wond goed schoon houdt. Dit doet u door naast de gebruikelijke mondhygiëne, de dag na de ingreep te gaan spoelen met chloorhexidine mondspoelmiddel (3 maal daags gedurende 1 week). Zo nodig krijgt u daar een recept voor mee.
Contact en vragen
Tandartspraktijk Stadshart
0599 - 655 055
Stadshart 1
9501 SV
Stadskanaal
Heeft u na het lezen van de bovenstaande informatie nog vragen? Kijk dan onder de veelgestelde vragen. Of neem dan contact op met Tandartspraktijk Stadshart.