Gepassioneerde tandartsen die in essentie begrijpen dat het om zorg gaat
Wortelkanaalbehandeling (endodontologische behandeling)
Onder het zichtbare gedeelte van een tand of kies (kroon), bevindt zich de wortel. In iedere wortel bevinden zich een of meerdere wortelkanalen. Het wortelkanaal is gevuld met de pulpa die bestaat uit bindweefsel, zenuwvezels en kleine bloedvaten. Deze pulpa kan door tandbederf, een lekkende vulling of een klap op het gebitselement ontstoken raken. Soms is deze ontsteking zo heftig dat het weefsel in het wortelkanaal niet meer kan herstellen en tenslotte afsterft. De wortelkanalen staan via een opening in de wortelpunt in verbinding met het kaakbot. Hierdoor kan een ontsteking zich, vanuit het wortelkanaal, uitbreiden naar het kaakbot rond de wortelpunt. Zo ontstaat een ontsteking aan de wortelpunt. Een wortelpuntsontsteking kan zich weer verder tot een abces ontwikkelen.
Voorbereiding op de behandeling
In principe is een wortelkanaalbehandeling een gewone tandheelkundige behandeling. Afhankelijk van de complexiteit kan een behandeling langer dan 2 uur duren. U hoeft niet nuchter te komen of speciale voorzorgsmaatregelen te treffen. Als u zich goed voelt, kunt u na de behandeling weer gewoon zelf terug naar huis rijden.
De behandeling
De tandarts maakt voor de behandeling een röntgenfoto om het betreffende wortelkanaal of de wortelkanalen te beoordelen. Meestal wordt eerst een plaatselijke verdoving gegeven. Met behulp van een rubberen lapje wordt rond de kies een droog en schoon werkgebied gemaakt. Dit is nodig om de wortelkanaalbehandeling zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren. Daarna wordt via een klein gaatje de bovenkant uw tand of kies open gemaakt. Zo kan het dode weefsel uit de wortelkanalen verwijderd worden. Daarna wordt de kies gereinigd met kleine vijltjes en een desinfecterende vloeistof. Als alles goed schoon en gedesinfecteerd is, wordt de ontstane ruimte opgevuld met rubberstiftjes en afgewerkt met een normale vulling. Als de tand of kies erg is verzwakt kan uiteindelijk een kroon nodig zijn om het gebitselement langere tijd te kunnen behouden. Het is niet altijd mogelijk om de gehele behandeling in 1 keer uit te voeren. Zo nodig wordt de behandeling in meerdere afspraken uitgevoerd.
Na de behandeling
Meestal geeft een wortelkanaalbehandeling achteraf weinig klachten. Soms heeft u enige dagen wat pijnklachten en in een enkel geval kunnen deze heftig zijn. Het is dan nodig om pijnstillers te gebruiken. Gelukkig is dat meestal niet het geval.
Controle
Ongeveer een half jaar na behandeling zal gecontroleerd worden of deze is aangeslagen. Een beperkt aantal wortelkanaalbehandelingen slaan helaas niet aan. De controle bestaat uit het onderzoeken van de tand of kies. Daarbij wordt een röntgenfoto gemaakt.
Veelgestelde vragen
Waardoor ontstaat ontstoken tandweefsel?
Door tandbederf, een lekkende vulling of een klap op uw tand kan de zenuw in uw tand ontstoken raken. Soms geeft de ontsteking geen klachten, maar ze kunnen ook extreem veel pijn veroorzaken. Het ontstoken zenuwweefsel moet verwijderd worden. Zonder behandeling kan de ontsteking zich in de kaak of de hals verspreiden en kunt u uw tanden of kiezen verliezen.
Wat gebeurt er tijdens een wortelkanaalbehandeling?
De tandarts verwijdert het ontstoken zenuwweefsel uit de tand of kies, reinigt het wortelkanaal en vult het op. Een wortelkanaalbehandeling wordt ook wel endodontische-, kanaal- of zenuwbehandeling genoemd.
Is een wortelkanaalbehandeling pijnlijk?
Een wortelkanaalbehandeling is met een verdoving meestal niet pijnlijk.
Hoe lang duurt een wortelkanaalbehandeling?
De duur van een wortelkanaalbehandeling hangt af van het aantal wortelkanalen en de moeilijkheid van de behandeling. Tanden hebben meestal 1 wortel. Kiezen hebben er soms wel 4 of 5. De behandelingstijd varieert en kan een half uur tot meer dan 2 uur duren. De wortelkanaalbehandeling kan niet altijd in één keer afgemaakt worden. Soms moet u een aantal maal terugkomen.
Geeft een wortelkanaalbehandeling napijn?
Meestal geeft een wortelkanaalbehandeling geen napijn. Soms ontstaan er toch pijnklachten die enkele dagen kunnen aanhouden. U kunt de napijn met een pijnstiller onderdrukken. Een antibioticum is meestal niet nodig.
Verkleurt een tand of kies na een wortelkanaalbehandeling?
Een enkele keer kan na een wortelkanaalbehandeling enige verkleuring ontstaan. Om dit te verhelpen zijn er verschillende mogelijkheden. Wij kunnen u daar advies over geven.
Contact en vragen
Tandartspraktijk Stadshart
0599 - 655 055
Stadshart 1
9501 SV
Stadskanaal
Heeft u na het lezen van de bovenstaande informatie nog vragen? Kijk dan onder de veelgestelde vragen. Of neem dan contact op met Tandartspraktijk Stadshart.