Gepassioneerde tandartsen die in essentie begrijpen dat het om zorg gaat

Tandvleesproblemen

Tandplak op tanden en kiezen veroorzaakt een ontsteking aan de tandvleesrand. Zo’n tandvleesontsteking heet gingivitis en ontstaat al als er één dag niet gepoetst wordt. Deze ontsteking is op zich niet ernstig en is eenvoudig te behandelen. Zonder behandeling kan de ontsteking zich uitbreiden naar het dieper gelegen kaakbot. Uiteindelijk kan zo parodontitis ontstaan. Bij parodontitis verdwijnt het tandvlees en bot rond de tanden en kiezen. De tanden worden daardoor “langer” en komen los te staan. Zonder behandeling zullen als gevolg van parodontitis tanden en kiezen verloren gaan.

Behandeling

Wanneer tandplak langere tijd aanwezig blijft op het tandoppervlak kan het verkalken. Dit wordt tandsteen genoemd. Op de plekken die moeilijk bereikbaar zijn of vaak worden vergeten tijdens het tandenpoetsen zal tandsteen makkelijk kunnen ontstaan. Het ontstaat vooral vlak achter en tussen uw tanden en zit veelal vlak onder het tandvlees. Tandsteen kan niet meer verwijderd worden door goed te poetsen en zal door een mondhygiënist, preventie-assistent of tandarts moeten worden weggehaald.

Soms wordt na afloop van de behandeling uw tanden gepolijst. Het polijsten gebeurt met een borsteltje en polijstpasta.

Nazorg

Voor gezond tandvlees zijn een aantal zaken van groot belang. Zo moet uw mondhygiëne optimaal zijn. Dat betekend dat u daar dagelijks tijd voor zal moeten uittrekken en de juiste technieken zal moeten gebruiken. Roken heeft een sterk negatief effect op de gezondheid van uw tandvlees. Roken en gezond tandvlees gaat dan ook niet samen. Stoppen met roken is dan ook een van de pijlers voor een gezonde en frisse mond. Als u gevoelig voor tandvleesproblemen bent, zult u mogelijk vaker voor controle moeten komen. Wij kunnen u daar een passend advies in geven.

Veelgestelde vragen

Hoe wordt tandsteen verwijderd?
Eenmaal gevormd tandsteen, kan weggehaald worden. Tandsteen verwijderen kan op twee manieren: met een haakje wordt het tandsteen weggekrabd of met een ultrasoon tril-apparaat. Het tandsteen wordt dan losgetrild.
Kan mijn tandvlees genezen als ik gingivitis heb?
Door het tandsteen te verwijderen wordt een van de oorzaken van tandvleesontsteking weggenomen. Als u een goede mondhygiëne heeft, kan het tandvlees zich weer herstellen en voorkomt u dat u weer tandsteen krijgt.
Poets daarom minstens twee maal per dag uw tanden met een fluoride tandpasta en reinig indien dat aan u is geadviseerd ook de ruimte tussen uw tanden.
Kan mijn tandvlees genezen als ik parodontitis heb?
Meestal kan parodontitis goed behandeld worden. De behandelingen zijn (veel) uitgebreider dan bij gingivitis en u zult dagelijks meer tijd dan gemiddeld aan uw mondhygiëne moeten besteden. Mogelijk zult u vaker op controle moeten komen of wordt u verwezen naar een gespecialiseerd tandarts omdat parodontitis hardnekkig en complex kan zijn. Als u rookt is parodontitis vaak niet goed behandelbaar. U zult dan ook moeten stoppen met roken als u uw tanden en kiezen niet wilt verliezen.

Contact en vragen

Tandartspraktijk Stadshart

0599 - 655 055

Stadshart 1
9501 SV
Stadskanaal

Heeft u na het lezen van de bovenstaande informatie nog vragen? Kijk dan onder de veelgestelde vragen. Of neem dan contact op met Tandartspraktijk Stadshart.